Arkitektur med afsæt i historien og retning mod fremtiden

Inden længe begynder opførelsen af Engholmene Business Center, og det bliver et byggeri, der får en helt særlig rolle som arkitektonisk bindeled mellem, til den ene side det ikoniske H. C. Ørstedværket, til den anden side kanalbyen og det moderne boligbyggeri på Engholmene. Netop beliggenheden, midt mellem det gamle industribyggeri og det nye boligområde, har været en væsentlig kilde til inspiration for arkitektfirmaet Cobe, der har tegnet de tre kontorbygninger, som er en del af Engholmene Business Center.

Når Engholmene Business Center står helt færdigt, vil der både være et nybygget hotel klar til at modtage gæster, samt tre moderne kontorbygninger med fokus på fremtidens fleksible arbejdsliv. Hotellet JOYN er tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S, og de tre unikke kontorbygninger har arkitektfirmaet Cobe lagt tanker og streg til. Både beliggenhed og områdets historie har haft stor betydning for, hvordan Engholmene Business Center kommer til at se ud og de muligheder, der åbner sig for de kommende brugere af stedet.

Engholmene Business Center binder bydelen sammen

Når man står på Engholmene og ser mod vest, så tårner det mere end 100 år gamle H. C. Ørstedværket sig op mod himlen – let genkendeligt med sine rødkalkede mure og sortmalede skorstene, der kan ses fra store dele af København. Det er med andre ord en markant bygning, som Engholmene Business Center får til nabo. I 2007 blev H.C. Ørstedværket udpeget som nationalt industriminde af Kulturarvsstyrelsen, og både bygningens størrelse, historie og formsprog har været med til at inspirere arkitektfirmaet Cobe. Særligt størrelsesforholdet var noget Cobe måtte forholde sig til som noget af det første, da de gik i gang med at udtænke det kommende Engholmene Business Center.

”Det var både en spændende og udfordrende opgave, vi stod overfor med Engholmene Business Center. På den ene side har du det her store og markante byggeri i form af H.C. Ørstedværket og på den anden side de lavere og moderne byhuse på øen Sivholm og alle kanalerne. Der var simpelthen nogle meget konkrete kontraster i størrelsesforhold og skala, som vi skulle forholde os til helt fra starten,” fortæller Thomas Krarup, der er projektchef hos Cobe.

Løsningen blev tre bygninger, der på hver deres måde omfavner skalaen i området i deres udtryk. Alle tre har de højde på den side, der vender mod H.C. Ørstedværket, og trapper derefter ned og ud mod boligøen Sivholm og kanalerne, hvor de skaber nogle naturlige store terrasser. De tre bygninger har hver især løst denne niveauforskel på meget forskellig vis, men fælles for dem er, at der er leget med aftrapningen. Det betyder blandt andet, at der er væsentlig flere terrasser og uderum, end man vanligt ser på et kontorbyggeri. De kommende brugere vil derfor kunne nyde nogle dejlige lyse rum, med masser af plads og et smukt lysindfald. Der vil også blive let adgang til frisk luft på etagerne længere oppe og ikke kun i stueplan, som det oftest er tilfældet med et kontorhus. Netop det bliver et særligt karaktertræk for Engholmene Business Center, fortæller Thomas Krarup:

”Engholmene er jo et meget interessant område, fordi du har kanalerne og vandet, som er med til at give en rigtig god stemning, og dertil hørende et særligt liv. Med de mange terrasser og åbne planer, har vi selvfølgelig haft et ønske om at trække lyset ind i bygningen. Derudover betyder det også, at de mennesker, der har deres hverdag på Engholmene Business Center, nemt kan komme ud i lyset og den friske luft uanset, hvilken etage de sidder på – og det er ikke noget, man ser særligt ofte i et moderne kontorhus. Der skal du som regel helt ned på gadeniveau for at komme udenfor.”

Områdets industrielle historie afspejles i arkitekturen

Engholmene Business Center er en del af Enghave Brygge, der oprindeligt var et industriområde og primært bestod af pakhuse, industribyggeri og lagerhaller. Netop områdets kulturhistorie og beliggenheden tæt op ad H.C. Ørstedværket har været den primære inspiration for holdet hos Cobe, der står bag kontorbyggeriet på Engholmene Business Center. Helt tilbage i begyndelsen af processen opstod idéen om at tage udgangspunkt i de arkitektoniske principper og det formsprog, man kender fra traditionelle pakhuse. Dels passede det robuste ”Warehouseudtryk” godt sammen med det eksisterende byggeri, dels var der noget omkring de fleksible rum, som gav god mening. Det var lige netop fleksibilitet og rummelighed, som NPV faldt for i projektforslaget fra Cobe, fortæller Kim Lang Sørensen, direktør og partner i NPV A/S.

”Vi syntes, det var meget spændende med det ”Warehousekoncept”, som Cobe lagde op til. Det gav utrolig god mening både ift. områdets historie og det, vi ville med byggeriet. For os var det helt fra starten vigtigt, at Engholmene Business Center kan rumme mange typer af virksomheder. Både ift. firmaernes størrelse, profil, deres individuelle behov for planløsninger mv. Vi ønskede et byggeri, der kunne tilpasses de kommende brugere og ikke omvendt. Det har vi netop fået med Engholmene Business Center og den løsning, som Cobe har udtænkt.”

Med de forandringer, som corona har ført med sig, har Engholmene Business Center ramt hovedet på sømmet med sine fleksible planløsninger og mange uderum. Der er i høj grad opstået et øget behov for løsninger, der kan tilpasses et fremtidigt arbejdsliv med fleksible mødefaciliteter, justérbare rumopdelinger, større afstand mellem arbejdsstationerne og faciliteter i det fri. Netop det har Engholmene Business Center, og det er med stor sandsynlighed også den type kontorfaciliteter, der vil være eftertragtet i fremtiden.