Virksomheder flytter til byen. Læs hvilke, og hvorfor.

Engholmene Business Center har en beliggenhed, der imødekommer virksomheder, der går efter centralt beliggende kvadratmeter, tæt på offentlig transport og det sprudlende liv i byen. Meget tyder på, at netop disse faktorer igen er rykket øverst på listen hos mange virksomheder. Hvilke typer virksomheder og hvorfor byen er blevet højaktuel igen, har Liselotte Lyngsø, fremtidsforsker og stifter af Future Navigator, nogle interessante bud på.

Som virksomhed er der mange overvejelser i spil, når der skal vælges adresse. Udover at den enkelte virksomhed kan have nogle specifikke hensyn ift. den branche, den bevæger sig i, så er der også nogle samfundsmæssige strømninger, der betyder noget. Liselotte Lyngsø, fremtidsforsker og stifter af Future Navigator, ser tegn på markante ændringer i samfundet, som vil få betydning for, hvilke typer virksomheder, der flytter til byen nu og i fremtiden.

Flere vælger den faste kontorplads fra

Den teknologiske udvikling har sådan set allerede løsnet os fra den stationære arbejdsplads. Med iPad’en, den bærbare eller mobiltelefonen ved hånden, kan vi uden problemer løse mange af de opgaver, som traditionelt set er blevet udført fra en stationær kontorplads på virksomhedsadressen. Alligevel tog de fleste af os ind på kontoret hver morgen, lige indtil COVID-19 satte turbofart på en udvikling, som ellers primært var slået igennem hos den helt unge generation. Det er en af de afgørende bevægelser, som fremtidsforsker Liselotte Lyngsø har noteret sig, som får betydning for, hvilke behov arbejdspladsen fremover skal opfylde:

 ”Det vi ser, sker lige nu, er, at en arbejdsplads ikke længere er en arbejdsplads i fysisk forstand. COVID-19 har på meget kort tid sat os fri fra den traditionelle kontorplads. Vi har godt nok igennem nogen tid kunnet observere, at den nye generation har en mere fri tilgang til, hvorfra de løser deres arbejdsopgaver. Deres arbejdsform er sjældent betinget af en pc ved et skrivebord. Fra mobil eller iPad sender de e-mails, er på zoommøde, uploader, downloader, læser og skriver – og det kan de gøre i metroen, hjemme i sofaen eller på en bænk i parken. I marts blev en stor del af den danske arbejdsstyrke sendt hjem, og det satte simpelthen turbofart på en udvikling, der reducerer behovet for faste skrivebordspladser til samtlige medarbejdere alle ugens fem dage,” fortæller Liselotte Lyngsø, der netop forsker i samfundstendenser.

Virksomheden bliver rammen om sociale oplevelser

Den udvikling betyder blandt andet, at virksomhederne kan reducere antallet af kvadratmeter, men ifølge Liselotte Lyngsø har udviklingen også konsekvenser for, hvor kvadratmeterne ligger, og hvordan de er indrettet.

Mange af os vil uden tvivl tilbringe væsentlig mindre af vores arbejdstid på selve virksomhedsadressen. Til gengæld vil vi have nogle særlige behov og krav til beliggenheden og de fysiske rammer, når vi så prioriterer at møde på virksomhedsadressen. Idet vores fysiske møder bliver mindre hyppige, bliver det samtidigt mere værdifuldt, og vi vil i højere grad gå efter oplevelsen. En central beliggenhed i et spændende område, adgang til faciliteter og mødelokaler, der kan noget særligt ift. rammer og gastronomi. – Det bliver afgørende, fordi det også bliver en vital del af brandfortællingen”, fortæller Liselotte Lyngsø.

Virksomhedsadresse i byen er godt for rekrutteringen

En central beliggenhed i byen har ofte en stor betydning, når der skal rekrutteres unge medarbejdere og specialister. Det er bl.a. afgørende for, hvilken type virksomheder vi vil se rykke til byen fremover, når man spørger Liselotte Lyngsø:

”Der har de seneste år været en tendens til, at IT-virksomheder, også de store, rykker til byen igen. Det er særligt kampen om den attraktive unge generation, der gør udslaget. De unge bliver i stigende grad boende i byen, de har ikke bil, og for dem vil en virksomhedsadresse i byen ganske enkelt være mere attraktiv. Men vi vil formentlig også se, at flere produktionserhverv rykker deres styreenheder til byen. Eftersom produktionen allerede er rykket til udlandet eller outsourcet, så kan styreenheden, der opererer digitalt, lige så godt placeres i byen – en central beliggenhed vil nemlig gøre det langt nemmere at tiltrække de eftertragtede specialister.”

Engholmene Business Center ligger i et område, der boomer

Der vil formentlig også være netop nogle af de typer virksomheder, der vil finde vej til Engholmene Business Center. Allerede nu er området strøget til tops på listen over adresser i København, som oplever en støt stigende interesse på både bolig og erhverv. Her kan du fx læse om, hvordan boligsalget på Engholmene er boomet hen over sommeren: Engholmene Business Center ligger i et attraktivt område. Boligsalget boomer.